Здравна Информация

Медицина и козметика - Познавате ли кожата си?

Кожата (cutis) е сложен орган, който покрива и оформя тялото, защитава организма от разнообразните външни фактори и осигурява постоянство на неговата вътрешна среда. Кожната повърхност на възрастен човек е 1,5-2м. Общата маса на кожата е около 3 kg, а дебелината и е от 0,5 до 4 мм. Консистенцията е меко-елестична, плътността е различна в различните области. Тургорът на кожата е различен и зависи от областите на тялото, кръвоснабдяването, секреторната функция и различни външни и вътрешни въздействия. Кожната еластичност е голяма и това дава възможност за значително разтягане и прибиране. Благодарение на това кожата запазва функциите си при много големи колебания в теглото. Тя е осеяна с отвори-кожни пори-отвърстия на изходните канали на потните и мастни жлези. Секретите от тези жлези-потта и себумът се смесват на повърхността на кожата и придават характерна за всеки индивид миризма (sui generis).

Кожата се състои от три основни слоя - епидермис, дерма и хиподерма.

Епидермисът

Епидермисът заема най-външната част на кожата и е съставен от многослоен плосък вроговяващ епител, който постоянно се обновява чрез митотично делене на базалните клетки. Той се състои от 4 слоя, които са подредени от дермата към повърхността както следва: основен(stratum basale), бодлив (stratum spinosum), зърнест (stratum granulosum) и рогов слой (stratum corneum).
В епидермиса се намират и клетки (меланоцити), които произвеждат кожния пигмент-меланин. Той е отговорен за цвета на кожата. Биохимично епидермиса се състои от склеропротеини,полипептиди, албумини, липиди, мукоидни вещества и свободен холестерол.

Дермата

Дермата се намира под епидермиса. Това е същинският кожен слой, чиято основна съставна част е съединителната тъкан. Дермата се състои от 2 слоя - горен (stratum papillare) разположен към епидермиса и истинска дерма (stratum reticulare). Те са изградени от съединително - тъканни колагенни влакна, плазмоцити, левкоцити, мастоцити.

Истинската дерма е богато снабдена с кръвни и лимфни съдове, нерви и нервни окончания. В нея се намира космения фоликул с корена на косъма, мастните и потни жлези. Биохимично колагенните влакна съдържат около 60% вода, 0,5% минерални соли (Fe,K,Na,Mg,Cl).
Те са богати на аминокиселини-най-много на глицин, лизин, аргинин, хистидин и фенилаланин. В дермата се намират мукоидни вещества богати на аминопротеиди и имидазоли.

Xиподермата

Под дермата е разположен подкожен слой Hypoderma Той се състои от съединителнотъканни повлекла,които съединяват дермата с подлежащите органи.Пространствата между тях са изпълнени с мастна тъкан (lobuli adiposi) изградена от мастни клетки-липоцити. Биохимично хиподермата е изградена от 30% вода, 3,5% фиброзни вещества и 65% мазнини.Те се състоят от мастни киселини-олеинова, стеаринова, палмитинова, които с глицерола образуват триестери. Хиподермата поради високото си мастно съдържание има термоизолационна функция и е най-важният енергиен резерв на организма.

Кожните придатъци - потни и мастни жлези, косми и нокти имат епителен произход.

Мастните жлези (glangulae sebaceae) са придадени към косъма, отварят се в космения фоликул и рядко са самостоятелни.Различно големи, те са в обратни пропорции с косъма, като към малките косми се намират по-големи жлези.Техния секрет-себум се състои от мастни клетки,които са загубили жизнеността си.Мембраната на клетката се разгражда и те изливат съдържанието си (мастни капки) през епителни канали в космения фоликул,направо на кожната повърхност или в хиподермата.

Космите (pili) са изградени от стъбло,разположено над повърхността на кожата, корен,разположен в дермата и луковица в хиподермата.Коренът на косъма се намира в космена торбичка (космен филикул).Космите в различните участъци на тялото се различават по дължина,твърдост,цвят,форма и напречен диаметър.Те растат и отпадат в определени цикли независимо един от друг.Средната гъстота на космените фоликули в кожата на главата е 500-600 на 1см?, като нарастват с 0,3-0,4 мм дневно.

Ноктите (ungues) представляват плътни рогови плочки, разположени върху горната повърхност на върха на пръстите.

Кръвоностните и лимфни съдове на кожата се състоят от 3 групи (плексуси) разположени в дерма, хиподерма и под нея.

Нервните окончания в кожата са много и разнообразни. В хиподерма, дерма и епидермис са разположени сетивни и вегетативни нервни влакна.Крайните окончания на сетивните нерви в кожата, които приемат дразненията на околната среда и ги превръщат в нервни импулси се наричат рецептори.

ФИЗИОЛОГИЯ НА КОЖАТА

Кератопоеза - процес на образуване на нормален рогов слой, състоящ се от клетки изпълнени с белтъка кератин.Клетките от всички слоеве на епидермиса търпят сложни морфологични и биохимични промени,непрекъснато се обновяват и подържат здравината и цялостта на кожата.

Меланогенеза - сложен биохимичен процес при който безцветната аминокиселина тирозин се превръща в неразтворим цветен полимер меланин. Меланинът е най-важният пигмент, който определя разликата в цвета на кожата при отделните индивиди.Без меланин кожата у албиносите е прозрачно бяла.Меланинът предпазва подлежащите тъкани от остро и хронично увреждане от ултравиолетова радиация, което се изразява с изгаряне, стареене или злокачествено дегенериране.Меланинът защитава от увреждащото действие на свободните радикали и регулира биосинтезата на vit.D в кожата.Така разпределението на човешките раси на земното кълбо е в зависимост от слънчевата радиация.

Потоотделяне- секреторна функция на потните жлези,чрез която се регулира водната и солна обмяна на кожата.Отделянето на потта (sudor) се регулира от вегетативно-нервни центрове разположени в гръбначен,продълговат и главен мозък и център на терморегулация в хипоталамус .Потните жлези служат за проводник на топлина и играят важна роля в терморегулацията.Течната съставка на потта допринася за образуване на водно-липидна мантия на повърхността на кожата, а някои компоненти на потта (Na йони, млечна киселина,урея) подобряват хидратирането на протеините в роговия слой.Отделената на повърхността на кожата пот е хипотоничен разтвор на Na, K, Cl, Fe, Cu, Zn йони, витамини, въглехидрати, аминокиселини и хормони.Тя съдържа 98-99% вода.Съставът на потта варира в зависимост от мястото на отделяне, от околната температура, от самия индивид и неговото емоционално състояние.Човек отделя средно по 850ml пот на ден.

Себум-получава се при активно образуване на липиди в кожата (липидогенеза) от кератоцитите в епидермиса и липоцитите в мастните жлези.Без мастната секреция кожата би станала суха, напукана, пропусклива за вода и други вещества и отворена врата за инфекции. Мастната секреция зависи от броя и големината на мастните жлези, възрастта, пола, хормонални фактори и влияния на околната среда. Най-силно изразена е по лицето, главата, гърдите и гърба и по време на пубертета.Себумът се състои от триглицериди, ненаситени мастни киселини, холестерол и неговите естери.Андрогените (тестостерон) стимулират мастната секреция, а естрогените я подтискат.Покачването на температурата и влажността улесняват изливането на себум. На всеки кв.см. кожа има около 300 сетивни окончания за допир, болка, горещина, студ, 1 м. кръвоносни съдове, 0,8 м. нерви, 20 мастни и 120 потни жлези и над 500 000 клетки.Процесът на пълно обновяване на клетките се осъществява за период 7-10 седмици.В резултат на сложни биохимични реакции те функционират в синхрон и спомагат за осъществяване на жизненоважните функции на кожата като цяло.

ФУНКЦИИ НА КОЖАТА

Защитна функция- кожата предпазва пасивно тялото от вредни въздействия като травми, горещина, студ, инфекции и др.Това се дължи на устойчивостта на роговия слой и дермата.Кожата е лош проводник на електрическия ток. "Mariah`s face" за мазна и смесена кожа

Водно-липидна мантия на кожата-получена в резултат на кератинизацията, функциите на потните и мастните жлези.Смесването на потта и себума води до образуване на водно-липиден слой състоящ се от вода, соли, триглицериди, холестеролови естери и органични вещества.Той има рН около 5-6.Киселата среда на повърхността на кожата се дължи на млечната киселина, глутаминова и аспаргинова аминокиселини и свободните мастни киселини и има защитна функция.

Дихателна функция извършва се чрез възприемане от кожните капиляри на кислород от въздуха и излъчването на въглероден двуокис 1/250 част от дишането на човешкия организъм става чрез кожата.

Терморегулаторна функция.Човек за 24 часа изразходва около 2000 калории, като 1500 се загубват чрез кожата.Кожата е лош проводник на топлина и физиологичното изстудяване е бавно и се регулира едновременно с поглъщане н топлинни лъчи отвън. Този процес протича пасивно.Активната терморегулационна функция кожата осъществява чрез потоотделяне.

Сетивна функция-кожата е богато снабдена с нерви и нервни окончания и е добре диференциран периферен нервен орган. Чрез нея се осъществяват усетът за повърхностен допир, топлина, студ, болка, сърбеж.

Лъчезащитна функция. Една част от лъчите се отразяват от роговия слой. Други лъчи-(UV) проникват, поглъщат се от базалните клетки и увеличават синтезата на меланин, който предотвратява вредното въздействие на лъчите.

Кожата притежава и други важни функции-абсорбционна, резорбционна, имунобиологична и ендокринна.

1.Еластичност на кожата-механични свойства като деформируемост,статична и динамична якост. Състоянието на изпълване на кожата с течност, нейното физично напрежение, еластичност, съпротивление при механично въздействие и ретракционна (релаксационна) способност е т. нар. кожен тургор.

Той е синоним на високоеластичността на кожата. Това зависи от пол, възраст, хормонално състояние, хидратация и др.

ГРИЖИ ЗА КОЖАТА

Оптимизирането на всички функции на кожата зависи от няколко фактора:

01. Хигиена-грижа за външния вид, включващи ексфолиация, почистване в дълбочина, тонизиране и овлажняване на кожата.
02. Хранене-балансирано хранене на целия организъм и локално външно подхранване на кожата.
03. Двигателен режим-редуващи се физически упражнения и почивка на целия организъм и локално подходящи масажи на кожата.
04. Борба с болестните процеси-в организма и локално на кожата.